Śniadanie w postaci zupy u wielu nie budzi entuzjazmu.
Po pierwsze czas przygotowania odstrasza wielu zupowych sceptyków, ale i myśl o tym że pół dnia będziemy chodzili głodni po tak mało treściwym posiłku. Nagranie obala mity, zachęcając każdego do ugotowania pysznej makrobiotycznej zupy. Podaje rozwiązania ułatwiające gotowanie, pewnego rodzaju bardzo proste triki, które pozwolą ci wprowadzić nowe nawyki żywieniowe w twoją codzienność. Pamiętaj, że zdrowie tkwi w prostocie. Dodatkowo porusza temat przypraw, niesamowicie ważnych w każdym programie detoksykacyjnym.  Nie bójmy się ich używać! W diecie oczyszczającej bardzo ważne jest dobieranie produktów ze względu na ich wpływ na termikę organizmu. Jeśli twój organizm jest wychłodzony dodawaj do swoich zup warzywa takie jak: marchew czy seler oraz wzbogacaj je dodatkową dawką rozgrzewającego imbiru. Natomiast jeśli odczuwasz nadmiar gorąca nie żałuj sobie szpinaku czy cukinii. Kuchnia makrobiotyczna to dania pięciu smaków, korzystaj z jaj prozdrowotnego bogactwa!