Wszystko mogę w tym, który mnie wzmacnia, w Chrystusie. (Flp.4.13)
Zdrowe tłuszcze
Tłuszcze są nieodzowne dla zdrowia, ale pod warunkiem, że będą spożywane w rozsądnych ilościach. Istotny jest jednak rodzaj tłuszczu oraz sposób jego przechowywania.
Tłuszcz ostatnio budzi wiele kontrowersji, jest postrzegany jako coś wrogiego dla zdrowia. Nic bardziej mylnego! Węglowodany, których spożywamy coraz więcej, bez odpowiedniej ilości tłuszczu są niewłaściwie trawione. Bez obecności tłuszczu nie dochodzi również do przyswajania zawartych w nich wielu witamin. Białka traktujemy w dietetyce ze szczególną powagą, ponieważ odgrywają one kluczową rolę w niemal wszystkich strukturalnych i funkcjonalnych mechanizmach naszego organizmu. Węglowodany, jak wiadomo, szybko się wchłaniają do krwiobiegu, dostarczają sporej dawki energii, odżywiając równocześnie nasz mózg. Jednak tłuszcze kojarzą nam się w dalszym ciągu nie najlepiej, często wyłącznie z produktami typu słonina czy smalec lub też z otyłością, co w świecie promującym nienaganną szczupłą sylwetkę znacząco wzmacnia nasze negatywne do nich nastawienie. Trzeba zapamiętać, że program detoksykacji nie polega na całkowitej eliminacji tłuszczu, tylko na właściwej kombinacji, która zapewnia nawilżanie komórkowe (w końcu sama błona komórkowa składa się z tłuszczu!) i przyswajanie witamin. Właściwe tłuszcze, co często podkreślam na moich wykładach, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego. Stanowią strategiczny budulec wspomnianych błon komórkowych, chronią przed utratą ciepła, decydują o sprawności układu krążenia, ułatwiają odczuwanie smaku oraz przełykanie pokarmu. Dostarczają też niezwykle ważnych witamin A, D, E i K, a także tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3, omega-6 oraz omega-9. Tłuszcze są również bardzo wydajnym paliwem energetycznym dla organizmu. Dla przykładu 1 gram tłuszczu to 9 kcal. Białka i węglowodany dostarczają znacznie mniej energii.
 
Trzeba zapamiętać, że program detoksykacji nie polega na całkowitej eliminacji tłuszczu, tylko na właściwej kombinacji, która zapewnia nawilżanie komórkowe i przyswajanie witamin.
 

Proponowane artykuły

Wybierz jedną z kategorii lub rozwijaj się w każdej z nich